Crni limun je popularni začin Bliskog istoka koji se koristi u pripremi skoro svih vrsta jela, od kuvanih do slatkih jela i pića.
Crni limun se dobija od vrste citrusa koja se uzgaja širom Sredozemlja i Južne Azije odakle potiču. Ovaj mali “limun” je plod limete, tj. nije u pitanju svež limun koji možemo naći u radnjama.
Odakle dolazi?
Sušeni crni limun potiče iz Omana, zemlje u kojoj je razvijena tehnika sušenja malog crnog limuna. Važan je sastojak u kuhinji Irana, Iraka i država Persijskog zaliva. Ovaj začin je jedan od osnovnih začina u skoro svim jelima na Bliskom istoku.
- Njegov irački naziv “noomi basra”, “limun Basre”, dolazi od činjenice da su sušeni agrumi stigli u Irak iz Sultanata iz Omana, jedinog iračkog lučkog grada Basre.
- Sadrži veliki procenat vitamina, posebno vitamina C i vitamina D, kao i visok sadržaj minerala, kalcijuma i kalijuma.
- Koristi se u pripremi mnogih jela jer ima karakterističan ukus.
- Postoje dve vrste sušenog „limuna“: crni „limun“ i žuti „limun“.
- Crni limun se takođe naziva: loumi, loomi asvad, limunski basra, limunski asvad, itd … U oba slučaja „limun“ je sitan, veličine oraha.
Kako se koristi?
Sušeni “limun” se koristi za dodavanje aroma kuvanim jelima kao što su supe, čorbe, ali i ribi, mesu sa roštilja ili povrću. Može se staviti direktno u vodu u kojoj se kuva pasulj, pirinač ili sočivo.
Blaga fermentacija voća, koja je prethodila sušenju, povećava bogatstvo citrusnih parfema i jelu daje blagu kiselost i gorčinu.
U jela mogu da se dodaju celi ili u prahu. Kada se koriste celi, u ljušturi se probije rupa kako bi se pustile arome. Usitnjen ili u prahu može da se dodaje smesama za koleče, umacima i marinadama.
- Limun se dodaje na početku, u sredini ili na kraju kuvanja kako bi se sačuvala njegova aroma.
- dodaje se kafena kašika po osobi.
- Tradicionalno se koristi u supama i kuvanim jelima u arapskim zemljama.
- U Indiji se dodaje u vodi za kuvanje pirinča i povrća
- U Iraku se koriste u pripremi pića “chai noomi basra” ili “chai hamudh”. U 0,5 l kipuće vode staviti dva probušena crna limuna oko 15 minuta, a zatim se zaslade medom.
Izvor: www.hrana-pice-price.com