Bundeva je znak da je jesen stigla! Bundeva je odlična i u slanim i u slatkim jelima.
Bundeva je prema botaničkoj podeli voćka, i to bobičasta – njen plod je najveći bobičasti plod na svetu.
Postoji veliki broj vrsti bundeva – one se razlikuju po obliku, veličini, boji. Ono što najviše utiče na način spremanja bundeve je njeno “meso” – mekši sadržaj je pogodniji za čorbe, a vrste bundeva sa brašnjavim i suvljim sadržajem su odlične za pečenje. Slatke vrste se koriste u desertima i salatama.
Zbog svog neutralnog ukusa, bundeva u pripremi traži sastojke jakog ukusa.
- U slanim varijantama to su crni i beli luk, začinsko bilje – bosiljak, menta, origano, žalfija i ruzmarin.
- Pored soli i bibera, pogodni začini su takođe čili, kari, paprika, cimet, karanfilić i đumbir.
- Uz bundevu idu i kiseli sastojci, sirće, sok od narandže ili limuna
Kora bundeve je tvrda i za njeno sečenje se koristi čvrsti i veliki nož, ili se bundeva može:
- omekšati pečenjem u rerni na temperaturi od 200 stepeni od pola sata do sata, u zavisnosti veličine
- iseći na manje komade a zatim kuvati od 15 do 60 minuta.
Bundeva može da se kuva, prži, peče i bari. Može se pripremiti kao predjelo, glavno jelo i prilog ili desert. Koristi se u čorbama i supama, u rižotu, pireu, sufleima, kolačima….a često je bundeva i sastojak u gustim sokovima.
Jednostavan način da se utvrdi da je bundeva zrela – kada se kora kucne trebalo bi da zvuči šuplje.
Od bundeve se pravi bundevino ulje, a koriste se i njene semenke.
Recept za njoke od bundeve
(za 6 osoba):
Sastojci:
- 500 g bundeve
- 1 žumance
- 150 g semolina brašna (ukoliko se koristi obično brašno, testo će biti mekše)
- 50 g izrendanog parmezana
- So, muskatni orah
Priprema:
- Očistiti bundevu i iseći na komade. Peći u rerni oko 30 minuta na 150° C i ostaviti da se ohladi.
- Napraviti pire i dodati jaje, parmezan, brašno i začine. Umesiti glatko testo.
- Formirati njoke i kuvati ih i dobro zasoljenoj vodi.
- Kada su njoke gotove, počeće da plutaju na površini.
- Poslužiti sa dodatkom putera, ili kao prilog uz meso.
Izvor: www.hrana-pice-price.com