AAH! Blog

Brze zimske poslastice

Ako želite što pre da se zasladite napravite: kolač sa ukusom kafe, čokoladni slatkiš, pečene punjene jabuke, ekspres tortu ili vitaminski tart. Spremanje vam neće oduzeti mnogo vremena

Kolač sa ukusom kafe 

Za 8 porcija potrebno je: 250 g brašna, 2 kašike nes kafe, 310 g putera, 250 g šećera u prahu, 180 g mlevenih oraha, 2,5 dl slatke pavlake, 2 kašike sirupa od narandže, 3 jajeta, 1 kašičica praška za pecivo. 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U šoljici rastvorite kafu sa kašikom vrele vode. U dubljoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo. U posebnoj činiji umutite mikserom omekšali puter i šećer u prahu dok ne dobijete penastu smesu. Ne prekidajući mućenje umešajte jaja, a zatim postepeno dodajte brašno, mlevene orahe i rastvorenu nes kafu. Puterom podmažite četvrtasti kalup dužine 20 cm i sipajte testo. Pecite 35-45 minuta, dok kolač ne dobije zlatnožutu boju. Gotov kolač

izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi na rešetkastoj površini. Čvrsto umutite slatku pavlaku sa 2 kašike sirupa od narandže i poslužite uz kolač. 

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Čokoladni slatkiš 

Za 8-10 porcija potrebno je: 300 g čokolade izlomljene na komadiće, 180 g putera, 6 jaja, 60 g šećera, 2 kašike kakao praha. 

agrejte rernu na 160 stepeni. Kalup prečnika 20 cm obložite masnim papirom. U vatrostalnoj činiji pomešajte čokoladu i puter i rastopite na pari. U dubokoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete beličastu penastu smesu. Drvenom kašikom postepeno dodajte rastopljenu čokoladu i puter i pažljivo promešajte. Smesu za kolač sipajte u kalup i pecite 30-35 minuta. Gotov kolač ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, zatim ga držite u frižideru, najmanje 3 sata i potom izvadite iz kalupa i pospite kakao prahom. Poslužite uz krem pavlaku sa malinama. 

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Pečene punjene jabuke

Za 6 porcija potrebno je: 4 slatke crvene jabuke, 120 g brašna, 120 g ovsenih pahuljica, 120 g smeđeg šećera, pola kašičice cimeta, 80 g putera iseckanog na kocke, 1,2 dl javorovog sirupa, 1,2 dl krem pavlake, 2 kašičice skrobnog brašna. 

Zagrejte rernu na 200 stepni. U činiji pomešajte brašno, ovsene pahuljice, polovinu šećera i cimet. Dodajte 40 g putera i dobro izmešajte. Isecite jednu jabuku na kockice. U tiganju rastopite preostali puter na srednjoj temperaturi i propržite 10-12 minuta seckanu jabuku i preostali šećer. U međuvremenu prepolovite preostale 3 jabuke, pa kašičicom izdubite srednji deo. Potom u svaku polovinu stavite po malo pržene jabuke, pa zatim rasporedite mešavinu brašna, putera, šećera, cimeta i ovsenih pahuljica. Stavite jabuke u pleh obložen masnim papirom i pecite 15 do 20 minuta dok jabuke ne omekšaju. Poslužite uz sos od krem pavlake, javorovog sirupa i 2 kašičice skroba pomešanog sa kašikom hladne vode. (Najpre umutite pavlaku i sirup, zatim dodajte skrob rastvoren u vodi i prokuvajte 1-2 minuta). 

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Ekspres torta 

Za 10 porcija potrebno je: 1 gotov patišpanj, 500 g džema od malina, 800 g smrznutih malina, 5 dl slatke pavlake, 50 g šećera u prahu. 

Čvrsto umutite slatku pavlaku. Tankim nožem pažljivo prepolovite patišpanj po debljini. Donji deo filujte džemom od malina, pa preko rasporedite 250 g odmrznutih malina i premažite polovinom umućene pavlake. Potom stavite drugi deo patišpanja, dodajte sloj malina i pavlaku, pospite šećerom u prahu i ukrasite preostalim malinama. Gotovu tortu ostavite da odstoji u frižideru 2-3 sata i potom poslužite. 

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Vitaminski tart

Za 10-12 porcija potrebno je: 300 g prhkog (masnog) testa, 300 g smrznutih brusnica, 300 g šećera, 6 krupnih žutih, slatkih jabuka, 2 kašike brašna, 1 kašika skrobnog brašna, 15 g putera. 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Na radnoj površini posutoj brašnom oklagijom istanjite testo u okruglu koru prečnika oko 21 cm. Puterom podmažite kalup prečnika 23 cm i stavite koru. U šerpi kuvajte brusnice sa 150 g šećera šećera na srednjoj temperaturi 10-12 minuta. U manjoj činiji rastvorite skrobno brašno sa kašikom vode, pa sipajte u šerpu sa brusnicama i promešajte. Kad proključa sklonite sa ringle i ostavite da se hladi 5-7 minuta. U međuvremenu oljuštite jabuke, isecite ih na kriške i uvaljajte u mešavinu brašna i preostalog šećera. Premažite koru kuvanim brusnicama, rasporedite jabuke i pecite 45-50 minuta, dok jabuke ne dobiju zlatnu boju. Gotov kolač poslužite uz slatku pavlaku.

Izvor: www.novosti.rs

Shopping Basket