Brownie je kolač Američkog porekla sa kraja 19. veka. Veoma je popularan, što se može i primetiti ako švrljate po internetu. Ime je, logično, dobio po tamno braon boji. Razni mitovi o nastanku brownie-a postoje, a omiljeni je o domaćici iz Mejna koja je praveći čokoladnu tortu zaboravila da stavi prašak za pecivo, kore joj nisu narasle prilikom pečenja već su ostale ravne i takve ih je i poslužila.
Klasičan brownie se sastoji od nekoliko sastojaka: šećer, maslac, jaja, čokolada i brašno. Postoje razne varijante u smislu dodataka-koštunjavi plodovi, suvo voće… I nekoliko tipova brownie-a:
– fudgy (sa jako malo brašna)
– blondie (bez čokolade) … (pa onda to i ne bi trebalo da je brownie)
– brownie koji je sličan korama za tortu (ima više brašna, manje maslaca, dodaje se i prašak za pecivo, kako bi testo bilo mekše i lakše, a takođe se stavlja i mleko)
– chewy brownie (dodaje mu se extra jaje, nekoliko vrsta čokolade i kakao)
Ovu poslasticu najbolje je poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile i prepustiti se ukusu.