U Severnoj Americi se pita sa bundevom smatra neizostavnim specijalitetom tokom jeseni i zime.
Osnova fila je pire od bundeve, koji ovom desertu daje i boju i ukus. Za pripremu pite se mogu koristiti različite sorte bundeve i tikve. Bundeva se prvo oljušti, onda se uklone semenke i kuva se dok ne omekša. Kad omekša, bundeva se propasira, dodaju se jaja, kondenzovano mleko (ili slatka pavlaka zbog visokog sadržaja masnoće), šećer i ukusna mešavina začina. – cimet, đumbir, karanfilić, muskatni orah, a nekad i kim. Osnova pite se pravi od masnog testa, koje se pravi od brašna, šećera, jaja i putera. Da bi testo zadržalo željeni oblik, i da ne bi omekšalo kad upije tečnost iz fila, potrebno ga je prethodno malo ispeći: testo staviti u pleh i izbušti viljuškom kako se ne bi pravili mehuri. Nakon toga se prekrije papirom za pečenje i pokrije suvim graškom ili pasuljem i peče se 10 do 15 minuta. Nakon što se uklone zrnevlje i papir, vreme je da se na testo sipa fil i da se pita dopeče. Pita od bundeve se peče dok se fil ne ispeče, a vadi se iz pećnice pre nego što na filu počne da se pravi korica. Najzad, pita se servira mlaka, ili hladna, bogato prelivena umućenom slatkom pavlakom.
Sastojci za masno testo:
- 250g brašna
- 1 kafena kašičica
- praška za pecivo
- 80g šećera
- 1 jaje
- 125g putera
- malo soli
Fil:
- 500g bundeve
- 300ml kondenzovanog mleka
- 2 žumanceta
- 2 jajeta
- 1 kafena kašičica mlevenog cimeta
- ½ kafene kašičice mlevenog đumbira
- ½ kafene kašičice mlevenog muskatnog oraha
- Malo karanfilića prahu
- ½ kafene kašičice soli
Priprema:
- Za testo: Prosejte brašno i prašak za pecivo u činiju. Dodajte šećer, jaja, so i puter i umesite testo.
- Ostavite u frižideru oko 30 minuta da se ohladi.
- izvaljajte testo ravnomerno na površini koju ste posuli brašnom, stavite ga u namašćen pleh i čvrsto utisnite u pleh.
- Prekrijte papirom za pečenje i sipajte suvi grašak ili pasulj, i pecite 10 do 15 minuta.
- Za fil: Bundevu oljuštite i isecite na krupne komade. Pecite u rerni oko 30 minuta na 150°C i onda je propasirajte.
- Ispasiranu bundevu stavite u činiju, umešajte kondenzovano mleko, jaja i žumanca, začine i so.
- Sipajte masu u prethodno pečeno testo u plehu. Pitu dopecite nekih 45 minuta na 180°C i onda je pustite da se ohladi. Poslužite s ulupanom slatkom pavlakom.
Izvor: www.hrana-pice-price.com