Da li ste znali da su prve palačinke (ako su se tada uopštemogle tako nazvati) jeli antički ljudi? Naravno, to nisu bile palačinke kakvemi jedemo danas. Te proste, pečene mešavine mleka, brašna, jaja i začina suantički Rimljani nazivali ‘Alita Dolcia’ (nešto slatko). U zavisnosti odmešavine sastojaka i načina pripreme, završni ‘proizvod’ je izgledao kaomešavina palačinki, omleta i pogačica. Neke od ovih palačinki su bile slatke(voće, lešnici, med), druge su bile slane (sir, riba, meso). Ovi antički receptisu smatrani za srodne vaflima, kolačima, hlebu i krofnama.
Novootkrivena poslastica vrlo brzo je osvojila Evropu.Francuzi često jedu palačinke i rado se takmiče ko će uspeti da okrene isprženupalačinku tako da je baci u vazduh i, naravno, opet uhvati u tiganju.
Tanke ili debele, slane ili slatke, nežno urolovane iposute voćem, palačinke su se prilagođavale raznim nacionalnim kuhinjama ilokalnim običajima.
Pustite mašti na volju i napravite najbolju palacinku.Prijatno.