AAH! Blog

6 razloga za crni čaj!

Crni čaj isto kao i zeleni, beli, žuti čaj i Oolong vodi poreklo od biljke Camellia Sinensis, i pripada grupi fermentisanih čajeva. Najviše oksidirana varijanta, crni čaj, odlikuje se najjačom aromom i relativno najvećom koncentracijom kofeina, a sadrži nešto manje korisnih sastojaka u odnosu na ‘svetlije’ varijante. Napitak u nerafiniranoj formi, iako sadrži, koliko je otkriveno istraživanjima, oko 700 hemijskih supstanci, gotovo da nema ugljenih-hidrata, proteina i masti. Prirodni je izvor polifenolnih antioksidanasa u formi kateina (30 % sirove supstance) i tanina, aminokiseline teanina, metilksantina (u formi kofeina do 3%, teobromina, teofilina), vitamina C, E i K,i količine fluorida.

Nakon branja listovi biljke čaja ostavljaju se na vazduhu da se osuše 14-18 sati, pri čemu listovi gube 30-50 % svoje težine. Nakon sušenja, sledi proces valjanja pri kome ivice listova pucaju, a sokovi i eterična ulja izlaze iz lista na površinu. U procesu fermentacije, pod uticajem enzima, listići razvijaju karakterističnu boju i aromu. U trenutku kad su aroma i ukus čaja potpuno razvijeni, dalja fermentacija se prekida prženjem listića u velikim pećima. Ovim procesom se sokovi bogati aromom zadržavaju na površini lista i ostaju tamo sve dok ih ne uronimo u šoljicu vrele vode.

Nekoliko stvari koje bi trebalo da znate o dobrobitima crnog čaja.

1. Crni čaj je koristan za krvne sudove i bolesti srca.
2. Crni čaj sprečava nastanak i razvoj tumorskih ćelija.
3. Crni čaj ima pozitivan efekat na metabolizam masti i insulina.
4. Crni čaj smanjuje koncentraciju stres-hormona.
5. Crni čaj pozitivno djeluje na upalne bolesti creva.
6. Crni čaj neutrališe neprijatni zadah iz usta, zahvaljujući polifenolima, koji otežavaju razvoj bakterija.

Izvor: www.zenmajstor.com 

Shopping Basket