Od drevnih Asteka koji su gajili njen osnovni sastojak, prekoKristofera Kolumba koji ga je doneo u Evropu, pa sve do današnjih dana, prošloje čak 3 milenijuma. Svo to vreme je negovana, poštovana, upotrebljavana. Danasslobodno možemo reći da je nezaobilazna u mnogim prilikama. Ali koliko zapravoznamo o čokoladi?
Evo nekih interesantnih podataka koji su vezani za ovu jedinstvenu namirnicu:
1. Reč ‘čokolada’ potiče od Astecke reči ‘Xocolatl’ koja ironično znači ‘gorkavoda’.
2. Drevni Asteci su koristili kakao zrna kao svoju valutu. Zanimljivo je da jerob mogao da se kupi za 100 zrna kakaa.
3. Nakon četvrte posete Americi, Kristofer Kolumbo je španskom kralju ikraljici predstavio kakao zrna. Kralj Ferdinand i kraljica Izabela nisu biliimpresionirani i odbacili su ih kao bizarne plemenske namirnice.
4. Prvu čokoladu je 1842. godine napravio Engleski proizvođač čokolade’Cadbury’.
5. Napoleon je uvek nosio čokoladu sa sobom i pojeo bi je svaki put kada bi mutrebao energetski podsticaj.
6. Za vreme Drugog svetskog rata, Nemci su dizajnirali tanku čeličnu bombu kojaje bila prekrivena čokoladom i kojoj je trebalo 7 sekundi da eksplodira nakonšto bi se prelomila na pola.
7. Svi američki i ruski letovi u svemir su podrazumevali nošenje čokolade.
8. Brazil smatra čokoladu za jedan od svojih prirodnih resursa.
9. Gajenje kakao zrna je vrlo unosan posao za vodeće proizvođače: Ganu, Maleziju,Brazil, Kamerun, Nigeriju, Obalu Slonovače i Indoneziju. Više od 7 milijardidolara se godišnje u svetu troši na čokoladu.
10. Svako drvo kakaa može da proizvede oko 2.500 zrna. Inače, kakao drvetu jepotrebno 4 do 5 godina da bi počelo da rađa.
11. Afričke zemlje danas učestvuju sa 66% u ukupnoj svetskoj proizvodnji kakaa.Takođe, svega 15 zemalja u svetu proizvodi 98% od ukupne svetske proizvodnjekakaa.
12. Amerikanci pojedu skoro polovinu od ukupnog broja konzumirane čokolade usvetu.
13. Ako se sve ‘Toblerone’ koje se prodaju tokom jedne godine poređaju jednapored druge, bile bi dugačke 62.000km što čini obim naše planete.
14. Švajcarska, Austrija, Nemačka, Irska i Norveška su najveći evropskipotrošači čokolade.
15. Prosečan Švajcarac pojede oko 9.45kg čokolade godišnje.
16. 17.000 ljudi u Belgiji (što čini svakog dvestotog radnika) je uključeno uproizvodnju, prodaju i promociju čokolade.
17. Čokolada u plavom omotu se neće prodati u Šangaju ili Hong Kongu jer Kineziplavu boju povezuju sa smrću.
18. Izgled, miris, tekstura, ukus i zaostali ukus u ustima predstavljaju 5osnovnih kriterijuma za ocenjivanje kvaliteta čokolade.
19.Čokolada sadrži četvrtinu količine kofeina koji se nalazi u jednoj šolji kafe.
20. Pošto mlečna čokolada sadrži kakao buter (biljnu mast) i 20% mlečne masti,crna čokolada je zdraviji izbor. Crna čokolada ima i veći procenat kakaa.
21. Alergije na čokoladu nisu poznate.
22. Čokolada se smatra blagim anti-depresivom jer povećava nivo serotonina iendorfina u mozgu koji predstavljaju hormone sreće.
23. Ljudi koji se osećaju depresivno jedu 55% više čokolade nego oni koji se neosećaju tako.
24. Žene duplo više konzumiraju čokoladu od muškaraca.
25. Prema italijanskim stručnjacima, žene koje jedu čokoladu obično imaju boljiseksualni život nego one koje je ne jedu. One takođe imaju viši nivo želje,uzbuđenje i zadovoljstvo seksom.