AAH! Blog

10 najpoznatijih poslastičarnica širom sveta

Zanosni miris šećera i čokolade, staklene vitrine iza kojih su redovi šarenih poslastica dizajniranih tako da vam je skoro žao da ih pojedete – skoro… Ako volite slatkiše, tradicionalne i inovativne, ove svetski poznate poslastičarnice su prava ‘poslastica’ za svakog gastro-putnika.
Predstavljamo vam listu poznatih poslastičarnice širom sveta – savršeni eclair, posut prah šećerom i punjen kremom od zelenog čaja, kolačići sa cimetom, torte, cronuts sa slanom karamelom, banana split vafle –  ovo su samo neke od poslastica napravljenih u najpoznatijim poslastičarnicama širom sveta.
1.Patisserie Sadaharu Aoki (Japan), japanski kuvar Sadaharu Aoki kombinuje lepotu dve zemlje – Francuske i Japana. Macarons ispunjeni kremom od čaja, japanski maršmelou ‘s’mores’ od belog sleza, tanke čokoladne napolitanke, mus torta sa zelenim Matcha čajem, pastom od crvenog Azuki pasulja i macaron na vrhu. Sadaharu Aoki je postao poznat upravo zbog kreacije klasičnih francuskih poslastica sa japanskim ukusom. Pored Tokija, njegove poslastičarnice se nalaze i u Parizu.
2. Adriano Zumbo (Australija), poslastičar Adriano Zumbo u svojoj poslastičarnici nudi preko 40 vrsta ‘zumbarons’ – koristi inovativni pristup u pripremi klasičnih macarons vodeći se idejom da poslastica treba da bude zabavna, da ima jedinstvenu teksturu i bude lepa na oko. Poznat je i po svom dekorativnom pecivu kao što su pite sa voćem, ‘zonuts’ – cronuts sa slanim karamelom i kokos krem Lamingtons.
3. Bear’s Paw Bakery (Kanada), kada je napolju hladno, najbolja destinacija je Bear’s Paw Bakery pekara. Ušuškana u planinama, u pekari se služi toplo pecivo sa cimetom, čokoladom, malinama, jabukama i brusnicama, veliki izbor mafina, kolača i kroasana. Najpoznatija je po piti od Granny Smith jabuka i torti od šargarepe.
4. Demel (Austrija), istorijska poslastičarnica koja datira iz 1786. godine i dalje služi svoje tradicionalne deserte, uključujući kandirane ljubičica, ‘mačije jezike’ i Saher tortu. Čajno pecivo, voćni kolači, čokolada i druge poslastice mogu se kupiti za poklon ili za poneti.
5. Maks Brenner (Izrael), poslastičarnicu su osnovali Max Fichtman i Oded Brenner. Poslastičarnica Maks Brenner poziva svoje  goste da iskuse ‘čokoladnu ljubavnu priču’. Sve na meniju, od svežeg voća i peciva, do vafli i kolača se preliva slojevima otopljene čokolade. Bilo da izaberete milkšejk, Banana Split vafl, ili s’mores fondue – doživećete ljubav na prvi zalogaj.
6. Panella (Italija), tradicionalno italijanska pekara, Panella takođe priprema gurmanska italijanska peciva – neka od njih se prave samo u ovoj pekari – a tu su i peciva punjena kremom od pistaća, sfogliatella, brioche i mafini.
7. Pierre Poilane (Francuska), ova poslastičarnica – pekara koja nosi ime svog vlasnika se nalazi u Parizu i napoznatija je po svojim ‘Punitions,’ –  puterastim kolačićima koji se savršeno slažu uz čaj ili kafu. Kolačići su nazvani po igri koju je vlasnik igrao sa bakom dok je bio mali. Pored kolačića, poslastičarnica ima veliki izbor klasičnih poslastica.
8.Valhallabageriet (Švedska), ova mala poslastičarnica koja ima samo osam mesta za sedenje je najpoznatija po svojoj tradicionalnoj švedskoj zemički sa kardamonom ‘kardemummabulle’.  Pecivo se pravi od slatkog testa sa svežim mlevenim kardamonom, puterom i pavlakom.
 9. Pastelería Mila, (Kolumbija), skoro svaka poslastica u ovoj poslastičarnici je prekrivena glatkom, kremastom čokoladom- od kolačića, palačinki do pita. Najpoznatija poslastica je brauni sa dulce de leche. Obavezna je i Melia topla čokolada.
10. Pastéis de Belém in Belém, (Portugal), rodno mesto poslastice ‘Pastel de Nata’ ( pecivo punjeno kremom)  ovu poslastičarnicu nikako ne smete da propustite prilikom posete Lisabonu. Pecivo se služi pravo iz rerne.
Shopping Basket