U principu, vrlo je nezahvalnookarakterisati jedan hotel, restoran, kafić ili bilo koji objekat tog tipa kaonajbolji ili najgori. Stvar je u tome da se treba držati one narodne:’Hiljadu ljudi, hiljadu ćudi.’ te ne mariti mnogo za mišljenja drugihkada je izbor lokala u Evropi u kome ćete prezalogajiti ili prenoćiti upitanju, jer ono što se dopalo njima, možda će vama biti izuzetno nesimpatičnoi obratno.
Međutim, činjenica je da mnogi ljudiposebno vole da prate liste najboljih hotela, restorana i drugih ugostiteljskihobjekata, kako u Evropi, tako i u svetu, ne razmišljajući baš puno o tome zbogčega su baš ti objekti odabrani da budu okarakterisani kao najbolji. Zato mnogispecijalizovani internet sajtovi i časopisi barem jednom godišnje sprovode, uglavnomanonimne ankete u kojim ljudi širom sveta mogu da iznesu svoje mišljenje oodređenom ugostiteljskom objektu na teritoriji određene države ili, pak čitaveEvrope recimo, pa i sveta.
Lista koju možete videti u prilogunije i zvanična lista, već je načinjena prema najzastupljenijem mišljenju onihljudi koji su imali prilike da te restorane posete.
Restoran ‘Noma'(Kopenhagen, Danska)
Ako želite da probate neke, u najmanjuruku neuobičajene specijalitete, kao što je recimo meso irvasa ili ste bašraspoloženi da jedete specijalite od mahovine, uz prirodnu dekoraciju u viduživih mrava, onda je ovaj prestižni restoran najbolji izbor u vašem slučaju.Šalu na stranu, postoje i ovakvi specijaliteti u njemu, ali su na menijuuglavnom jela od ribe spremljena na nordijski način.
Imajte na umu da je mesto u ovomrestoranu, koji je smešten u priobalnom delu grada najčešće potrebnorezervisati čak i po dva do tri meseca ranije.
Restoran ‘Mugaritz'(Erenterija, Španija)
Smešten nedaleko od San Sebastijana, ušpanskoj oblasti Baskija, ovaj restoran je postao poznat ne samo po izuzetnovisokim cenama, već i po fantastičnim kombinacijama namirnica uspecijalitetima. Ono što je svugde praktično nespojivo, ovde se zahvaljujućiumeću glavnog kuvara pretvara u prava remek dela u oblasti kulinarstva.
Restoran ‘OsterijaFrančeskana’ (Modena, Italija)
Sa jedne strane tradicionalniitalijanski restoran, a sa druge strane moderan, koji teži neobičnosti u svakomsmislu, ali uz izuzetno visok kvalitet specijaliteta i cena, naravno.
Restoran ‘Seljer de kanRoka’ (Đirona, Španija)
Pored toga što se trude da održeizuzetan kvalitet ponude specijaliteta mediteranske kuhinje, tri brata koji sunasledili ovaj restoran od svojih roditelja, su se i svojski potrudili danaprave restoran za koji se često može čuti da ima najbolji i najlepše uređenenterijer ne samo na tlu Evrope, već i u celom svetu.
Restoran ‘Ledbury'(London, Engleska)
Zanimljivost vezana za ovaj restoranse primarno odnosi na ukuse jela koja se u njemu služe, a koja najviše spadajuu domen klasičnog načina pripreme. Međutim, neretko se pominje da je glavnikuvar ovog restorana poznat upravo po tome što ne pravi nikakve posebneegzibicije u serviranju, kao što je to slučaj u mnogim drugim restoranima, patako ne očekujte da vam zastane dah kada vam posluže jelo. Ali, zato buditespremni da uživate u neverovatnom ukusu specijaliteta koji se u njemu služe inaravno, da izdvojite pozamašnu svotu novca ako želite da doživite ovo iskustvo.
Restoran ‘FunkyGourmet’ (Atina, Grčka)
Iako Grčka ima da izuzetno bogatugastronomsku ponudu, jedan od mnogih dobrih, da ne kažemo najboljih restorana uovoj zemlji je smešten u prestonici zemlje, Atini. Ono po čemu se restoran’Funky Gourmet’ izdvaja u odnosu na druge jeste neobičan načinserviranja, koji će vas u najmanju ruku ostaviti bez daha. Na meniju suspecijaliteti internacionalne, ali igrčke kuhinje.
Restoran ‘HanTing'(Hag, Holandija)
Specijaliteti francuske, kineske idrugih svetskih kuhinja, uopšteno nisu ono zbog čega se ovaj holandski restorannašao na listi najboljih. Ono po čemu se on izdvojio u moru takvih restoranajeste činjenica da su sva jela vrlo pažljivo servirana, te da se posebno obraćapažnja na detalje, a karakteristična je i neobičina mešavina ukusa u jelima.
Restoran ‘La Merenda'(Nica, Francuska)
Možda vas iznenadi što je ovajjednostavni, da ne kažemo jeftini restoran u Francuskoj svrstan na ovu listu.Međutim, morate znati i to da je on u samom vrhu restorana koje kao najboljepreporučuju upravo vodeći kuvari iz celog sveta. Ono po čemu se ovaj restoranizdvojio u odnosu na druge jeste domaćinska atmosfera koja u njemu vlada, a svezahvaljujući glavnom kuvaru i vlasniku koji je bio zadužen za isti posao u jednomod zvanično najboljih restorana, ali prema mišljenju posetilaca, a ne njegovihkolega. Posebno je zanimljivo što on hranu priprema u kuhinji koja je otvorenai koja se nalazi uz sam restoran, tako da svako ko želi može da uživa unjegovom kulinarskom umeću.
Restoran ‘Hos Thea'(Oslo, Norveška)
Iako omanji restoran po površini, činise da je ovaj norveški restoran osvojio srca mnogih posetilaca, a najčešće se uprvi plan stavljaju kvalitet jela koja se nalaze na meniju i izuzetno dobrausluga.
Restoran ‘7 Thalasses'(Solun, Grčka)
Za sve ljubitelje morskihspecijaliteta koji se nađu u prestonici grčke oblasti Makedonija ovaj restoranje definitivno nemoguće da zaobiđu. Pored fenomenalnih specijaliteta,karakteriše ga i odličan izbor lokalnih grčkih vina.